Tuesday, 31 December 2013

Sepahtu Kembali Kepada Konsep Asal (Harian Metro, 31/12/2013)


Assalamualaikum semua, 

Maaf kak Zu lately ni memang dah tak menang tangan melayan semua pembaca blog dan peminat Jep Sepahtu. Apatah lagi masa Sepahtu merudum bottom three aritu. Handphone kak Zu dah macam apa, berbunyi setiap masa, dengan FB, Twitter, Whatsapp, WeChat, IG (ok now siapa artis sekarang? Jep ke Kak Zu hehehe). Tambahan pula kak Zu tengah betul betul tak sihat. Seminggu dah kak Zu batuk dan selsema, sampai hilang suara. Last week Kak Zu datang MLM pun lembik giler rasa badan. Haih... Jep punya pasalkan, opps! hehehe. Maafkan Kak Zu okay. Untuk mengubat hati lara korang, ini ada artikel dari Harian Metro hari ini (31 / Disember / 2013) untuk semua.....



Persaingan minggu ketujuh Maharaja Lawak Mega (MLM) Jumaat lalu menjadi malam yang penuh emosi buat kumpulan Sepahtu apabila mereka menitiskan air mata sebaik persembahan berakhir. 

Menduduki tangga ketiga paling bawah pada minggu sebelumnya (minggu ke-6), Sepahtu berusaha keras untuk bangkit kembali memenangi hati peminat menerusi tema muzikal yang ditampilkan. Bahkan peminat juga memberikan kata-kata semangat apabila memberikan tepukan bergemuruh sebaik saja Sepahtu keluar membuat persembahan.




Jepp memberitahu mereka bersyukur kerana apa yang dirancangkan pada malam itu dapat ditampil-kan dengan lancar.

“Ramai yang tertanya-tanya kenapa Sepah merosot. Sebenarnya kami ingat nak buat perubahan dari segi konsep lawak. Namun, melihatkan kepada reaksi ramai, kami akhirnya kembali kepada konsep asal lawak Sepahtu sebelum ini. 

Sepahtu menghargai peminat yang menyokong kami pada saat kami jatuh dengan menghasilkan video serta kata-kata sema-ngat menerusi laman sosial. 

“Kami akur peminat masih mahukan konsep lama yang santai dan buatkan mereka ketawa. Kelemahan kami bukan kerana berkaitan tema yang diberikan, tapi kerana penonton mahukan Sepahtu yang asal. Jadi kami turut-kan kemahuan mereka,” katanya yang menafikan mereka ‘main-main’ kerana berada di zon selesa"

Menurut Jepp, kekuatan Sepahtu bukan hanya pada dirinya seorang diri, tetapi dibantu oleh Shuib dan Rahim. Dia juga tidak mahu Rahim menjadi mangsa disalahkan oleh peminat. 



“Saya tak yakin boleh berlawak seorang diri di pentas MLM dan malam ini saya puas kerana dapat tunjukkan kualiti Rahim yang sebenar. Saya dan Shuib suka Rahim kerana dia seorang yang nak bekerja. Soal menang adalah perkara kedua kerana apa yang paling penting Sepahtu nak buat yang terbaik,” katanya. 

Mengulas berkenaan artikel di laman sosial Facebook daripada individu mengaku rakan lama mereka yang mengaitkan kemerosotan Sepahtu disebabkan tanpa Mamat, Jepp enggan melayannya kerana tidak tahu siapa dia kerana namanya tidak disertakan dalam tulisan itu. Shuib sependapat dengan Jepp kerana mengakui tulisan itu hanya rekaan dan tidak tahu maksud sebenar ia disebarkan. 

“Isu ini tak wujud dan apa yang ditulis tak betul. Saya dan Jepp tak kenal orang itu kerana dia pun tak meletakkan namanya dalam tulisan itu. Kalau boleh kami tak nak sentuh lagi mengenai Mamat. 



“Kami tak kisah orang nak cakap apa. Pada saat Sepahtu merudum, ramai yang menghentam termasuk penyebaran artikel ini. Nampak macam ada motif tertentu, tapi kami tak risau dan tak suka layan hal macam ini,” katanya. 

Rahim juga mengakui Sepahtu bercadang untuk membuat perubahan, namun sukar diterima peminat yang lebih sukakan konsep Sepah yang lama. 

“Idea kami datang daripada kerjasama semua. Saya akui sepatutnya saya masuk MLM bersama kumpulan Kucai yang turut dianggotai Mamat. Awalnya dia tak boleh terima keputusan saya, namun akhirnya dia akur juga kerana menghormati pilihan yang dibuat,” katanya. 

“Sepahtu menghargai peminat yang menyokong kami pada saat kami jatuh dengan menghasilkan video serta kata-kata semangat menerusi laman sosial."


Sumber : RAP Harian Metro, 31. Disember. 2013

Sunday, 22 December 2013

Doa Untuk Jep, Doa Untuk Sepahtu

Assalamualaikum semua pembaca kak Zu..........

Hmmm....kak Zu taknak la cerita tentang apa yang berlaku. Semua dah tahu apa abang-abang Sepahtu terima akibat persembahan MLM minggu lepas, kan? Jadi, kak Zu taknak ulang ceritalah. Apa-apapun kak Zu cukup terasa tempias yang bro-bro kak Zu kena, terutamanya Jep. Expectation terhadap Jep terlalu tinggi, sampai ada orang lupa, Jep, Shuib & Rahim juga adalah manusia biasa. Ingat senang nak buat lawak ke? Kak Zu ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua peminat Jep di Twitter, Instagram dan Facebook yang terus memberi kata-kata semangat kepada Jep dan Sepahtu. Terima kasih bagi pihak Jep dan Jep Sepahtu FC. Untuk itu, jom kita terus bagi semangat kepada trio Sepahtu kita. Jom semua trending #doauntuksepahtu #doauntukjep. Tukar semua profile picture anda di FB, Twitter, Instagram, dan mana-mana lah, WhatsApp dan WeChat juga dengan gambar di bawah :

Hero Kak Zu dan semua..........ayuhhh Southern Tiger ayuh!!!!!

Teruskan mengundi okay.

Kak Zu dah tak peduli orang nak cakap ape. Kak Zu ada terima email mengatakan Kak Zu adalah "pemuja" Jep. Well, terpulang, kalau Kak Zu pemuja, Kak Zu tak nampak salah Jep, padahal, kak Zu always nampak salah silap Jep, if Jep buat salah. Jep manusia biasa, ada perasaan juga. Ingat dia pelawak dia takde feeling ke? Kak Zu nak je tibai orang yang cakap Jep bukan-bukan ni. Tapi........biarlah. Okay semua, kak Zu tinggalkan semua dengan lagu Gemuruh dari Faizal Tahir. Semoga semangat kita semua sampai kepada bro-bro kita Jep, Shuib dan Rahim.................

*Rasa nak nyanyi ramai-ramai je lagu ni kat MBSA nanti..............hehehehe :))





Monday, 16 December 2013

Maharaja Lawak Mega 2013 & Projek Bantu Mangsa Banjir JFC

Assalamualaikum semuanya........

Hola hola........ampun ampun ampun semua. Kak Zu baru berkesempatan nak update blog ni. Minggu ini full swing dengan macam-macam aktiviti dari Jep Sepahtu FC. Balik sahaja rumah kak Zu dah separuh pengsan. Ada masa sekejap inilah kak Zu boleh update beberapa perkara.

Okay, Maharaja Lawak Mega 2013 sudah menjengah minggu keenam. Masuk ni, sama jugalah kak Zu dah berkampung di Auditorium MBSA sepanjang hari Jumaat minggu lepas. Semuanya kerana menjaga booth merchandise bos kak Zu, Jep Sepahtu FC dan juga menemui beberapa peminat dekat sana. Terima kasih kepada yang sudi datang dan yang tegur Kak Zu (walaupun kak Zu tak kenal). Terima kasih juga kepada satu team peminat dari Brunei Darussalam yang beli banyak t-shirt Jep Sepahtu FC. Sangat terharu. 


Kata mereka, Jep sangat popular di Brunei. Syabas bos....... :)

Minggu kelima membawa tema Bebas. Hmm, kak Zu terima banyak feedback tentang persembahan Sepahtu malam tu. Kak Zu rasa sedikit kecewa bila ramai yang hentam bos kak Zu, Jep gara-gara buat Rahim dan Shuib macam tu. Tapi, sefaham kak Zu dengan sikap Jep, itulah dia. Gurauan Jep dengan rakan-rakan memang macam tu. Nampak macam Jep besor kepala tapi sebenarnya tidak. Gurauan Jep dengan rakan-rakan terdekat, apatah lagi Shuib memang macam tu. Dan, kak Zu mohon jangan samakan Sepah dan Sepahtu. In syaa allah, Sepahtu kali ini akan buat sehabis baik. Maklumlah, bila expectation orang tinggi, bila kita buat silap sikit, memang kena hentam. Itu adatlah..mana-mana pun sama. Anyway, kak Zu bangga dengan bos kak Zu, si Jep ni. Walaupun kadang-kadang kak Zu tahu dia penat...tapi masih mampu layan peminat juga lepas habis MLM tu. Walaupun kak Zu tengok kadang-kadang dah macam ada gam pulak mata dia ni. Nak bertaut je dah. Tapi, okaylah bos. Selagi namanya peminat, bos buatlah sehabis baik okay.

Okay, habis cerita MLM, kak Zu sambung pula dengan projek JEPFC Bantu Mangsa Banjir yang berlangsung Sabtu dan Ahad lepas. Pada hari Sabtu berlangsung di perkarangan tempat letak kereta, Giant Seksyen 13 Shah Alam, manakala pada hari Ahad di PETRONAS TAsik Prima, Puchong. Terima kasih kepada Team FC Boboi dan Team FC Saywho dan Kumpulan Saywho sendiri yang memeriahkan acara. Jep tak dapat turut kerana pulang ke Kulai. Tapi, Jep tetap update dengan event ni. Pesannya, terima kasih kepada semua yang bersama JFC menghulur bantuan. Alhamdulilah.......




Suasana di Giant Seksyen 13 Shah Alam. Terima kasih semua ya......




Suasana di PETRONAS Tasik Prima Puchong.

My Desire. My Passion ; JEP SEPAHTU FC

Alhamdulilah, banyak sumbangan yang kami dapat untuk disalurkan. Terima kasih semuanya ya. In Syaa Allah, hujung minggu ni, Kak Zu sekali lagi bersama-sama dengan Team The Empire of Jep Sepahtu - Jep Sepahtu FC turun padang untuk projek amal ini. Lokasi kami akan kak Zu beritahu kemudian. 

Oh ya, sebelum kak Zu akhiri entri kali ini, kak Zu nak pesan sikit lah. Kak Zu ada nampak banyak entri tentang hal-hal tak berkaitan kerjaya Jep di group fan page di FB malah ada yang tanya soalan "Jep nak kawin ke?" di Instagram peribadi milik kak Zu dan Jep juga. Bagi kak Zu, lambat atau cepat, Jep akan tetap berumahtangga, begitu juga kak Zu yang mash single ni. Haha. Jadi, hal berkaitan perkahwinan ini dalam agama kita seharusnya di warwarkan untuk mengelak fitnah dan aib. Jadi, kak Zu kenal bos kak Zu. He won't make his fans dissapointed, walaupun Jep tak mampu nak puaskan hati semua orang. Ada je cakap Jep itu, Jep ini. Kadang-kadang kak Zu terima tempias yang sama. Bagi kak Zu secara peribadi, kak Zu lebih risaukan Anugerah Bintang Popular 2013 nanti sebab undian ABPBH bergantung kepada undian suratkhabar semata-mata. Termasuk kak Zu risau dengan MLM2013. MLM perform setiap minggu. Kalian nak idea dan lawak yang fresh dari Jep & team. Kalau Jep stress, mampu ke Jep nak all out?? ABPBH pula takde undian sms ni. Imaginelah kalau kalian dok sibuk canang benda belum ada kepastian ni. Abg Jep kalah nanti, sibuk kata undian tak cukuplah, juri tak ngam la apa lah! Kak Zu malas nak cakap banyak. Nanti ada yang keluar statement macam-macam. Antaranya :

Kak Zu dah sangat lali dengan perkara camni.....well, maaf ya, kak Zu tak mudah melatah ^^/

Sekali lagi kak Zu pesan, jadilah peminat yang bijak, bukan perosak, bukan pendesak! Jep juga manusia biasa. Orang akan cakap "kak zu dah banyak kali jumpa, dah faham jep boleh laaaa" well, kak Zu juga bermula seperti anda semua, dan kedudukan kak Zu masih lagi peminat biasa. Kalau kak Zu boleh, korang semua mesti boleh kan? Okay...terus support kerjaya Jep. Senyum senyum selalu....................

-hanyadiajepsepahtu / kak zu-






Wednesday, 11 December 2013

Jadilah peminat yang bijak, bukan yang merosak!

Assalamualaikum.................

Hai pembaca semua merangkap peminat Jep tersayang. Apa khabar anda semua? Maaflah Kak Zu lama tak online kan? Melayan korang kat ruangan Jom Sembang ni. Sorry kak zu sangat-sangat sibuk. Dengan tugasan pejabat lagi, kerja-kerja JEPFC lagi............phew! Tu yang kadang-kadang kak Zu tak berapa nak sihat kebelakangan ni. Penat. Hehe. Okay, hari ni kak Zu cuti. Maklumlah keje di Selangor. Cuti umum hari ni bagi Selangor. Kak Zu sekadar nak mengupdate tentang beberapa perkara di sini. Tengok tajuk pun dah tahu kan? 

Jujur kak Zu cakap, selaku sebahagian dari crew JEP SEPAHTU FC kak Zu tak pernah lelah dan penat melayan semua peminat Jep yang mengenali kak Zu. Yang datang booth JEPFC masa MLM 2013 pun kak Zu melayan sebaiknya. Bukan kak Zu kata disini, Kak Zu gila glamour dan kak Zu nak tumpang famous abg Jep kesayangan korang tu. Tidak sekali kali. Kak Zu juga masih ada presiden yang lebih rapat dengan abg Jep (selaku presiden kelab). Presiden JEPFC jugalah tempat kak Zu melapor segala perkara berkaitan peminat. Kak Zu buat semua yang you all nampak bukan suka-suka, pergerakan kak Zu dan crew lain sentiasa dipantau. Kerana apa? Kak Zu membawa nama JEP SEPAHTU FC, terang-terang nama JEP ada disitu. Kalau kak Zu bertindak luar jangkaan, nama Jep akan terusik, betul tak? Tak mudah. Menjadi sebahagian dari crew JFC bukan sekadar berjumpa dengan Jep dan gelak-gelak macam orang tak betul, tapi peminat dan karier Jep menjadi fokus utama kak Zu dan crew. 

Kak Zu yang always happy go lucky. Dalam hati.........Tuhan aje yang tahu :(

Jadi, bila timbul isu sana sini kata Kak Zu itu, kak Zu ini, perkataan macam perasan lah, bini retis la, menunjuk-nunjuklah, kak Zu jadi sedih. Mungkin kepada yang melempar perkataan macam tu tidak memahami tugasan crew sebuah kelab peminat agaknya. Kak Zu nak je cakap, ambik tempat kak Zu sekarang dan buat apa yang kak Zu dah buat. Kalau mampu, alhamdulilah. Sebab untuk pengetahuan pembaca semua, kak Zu jadi serba salah. Kalau kak Zu layan peminat, dikatakan kak Zu gila glamour, bila Kak Zu macam melenting sikit, katanya Kak Zu dari JFC garang, bila Kak Zu update tentang Jep katanya kak Zu perasan, bila kak Zu undur diri, ada yang request minta kak Zu kembali ke JFC. Jadi, apa perasaan kak Zu sebagai manusia yang ada hati dan perasaan ye?

Sabar bang.... Zura pun sedih. Sabar la ye :'(

Kalian semua kenal kak Zu sebagai peminat juga kan? Kak Zu tiada yang istimewa. Kak Zu takde yang special. Ya, kak Zu akui, kak Zu memang menjadi sebutan setelah blog ini jadi ikutan dan bualan ramai, terutamanya peminat JEP sendiri. Ikutkan hati, kak Zu nak bantai je orang-orang macam ni kat blog kak Zu ni. Tapi, cuba fikir, nama blog kak Zu pun dah Hanya Dia Jep Sepahtu. Terang-terang nama JEP kat address blog kak Zu. Jep bukan tak nampak ragam peminat dia tau, dia nampak. Sebagai peminat, apa korang rasa kalau abg Jep serabut eh? Mampu tak dia nak all out untuk MLM2013 nanti? Hmmmmm.......?

Entahlah....saya pun serabut jugak!

Jadi, nasihat kak Zu disini, siapa pun artis yang anda minat dan menjadi pujaan hati, jadilah peminat yang bijak dan cerdik. Tak kira berapa pun umur anda, siapa pun anda dan di mana pun anda berada. Kak Zu ada peminat Jep yang berusia 15 tahun tapi dia cerdik menilai. Kak Zu juga ada mengenali peminat Jep yang sebaya kak Zu, sebaya Jep malah lebih tua dari kami, tapi gagal menilai. 

Artis ini juga manusia biasa. Mereka ada keluarga dan hal peribadi sendiri yang menjadi keutamaan. Menjadi peminat yang memahami adalah satu perkara yang menjadi KESYUKURAN buat artis tersebut. Bukan Jep sahaja, malah semua artis. Tak keluar jumpa peminat bukan beerti sombong, bukan beerti diva bukan beerti besar kepala. Dalam kes Jep, lihat sahaja gelagat segelintir peminatnya. Cukup saya dapat serangan dari laman sosial media, tak cukup dengan itu, blog saya juga diberi komen tah apa-apa. Semua ni terjadi bila saya KEMBALI KE JEP SEPAHTU FC setelah 4 bulan saya merehatkan diri. Ye, saya bukan tak tahu ketika entri ini ditulis, macam-macam perkara sedang bercakap-cakap di belakang saya. Sedangkan Jep juga kadang-kadang terima benda yang sama, apatah lagi saya. 

Buat yang terbaik utk MLM2013 okay. Dah, takmo serabut gini.

Saya selalu pegang apa yang Jep selalu pesan kepada kami seluruh warga JFC "jaga nama baik JFC ya" dan "terima kasih kerana korang sangat memahami". Kata-kata itu buat saya kuat, walaupun kadang-kadang saya hampir rebah. Saya tak boleh mengharap apa-apa dari Jep selaku selebriti, even layanan istimewa, kerana saya tahu kedudukan dan situasi Jep. Bukan sahaja Jep, siapa pun juga tidak suka keadaan sangat serabut. Cukup sudah saya dapat perhatian dari Jep sebelum ini. Itupun saya tidak pernah datang atas nama sendiri, semua atas nama JEPFC. Kalau kami boleh jaga Jep seadanya, anda juga kan? Kami juga peminat, anda juga peminat bukan?? Jadi, jadilah peminat yang bijak, bukan peminat yang merosak!

Kepada yang membaca entri ini melalui laptop atau komputer, saya harap anda dengarlah lagu dibawah. Lagu ini membuat saya menitis air mata. Kalau sapa-sapa tak dapat dengar, cuba cari lagi Wajah nyanyian Aishah. Liriknya tersimpan seribu makna. Anak itik tepi paya, saya juga peminat biasa ya! Hantu Gigi hantu Kumkum, assalamualaikum...........................

Wajah - Aishah

Setenang air di kolam begitu wajahmu 
Gelora hati di dalam tiada yang tahu
Sentiasa terukir senyum di bibir 
Lindungi perasaan di balik gurauan

Namun dari riak mata  kudapat membaca 
Ada garis keresahan jiwa antara kita

Dalam gelak dan tawa hati terluka 
Di dalam keriuhan engkau kesepian 

Seperti engkau jua Ku tahu erti duka
Peritnya keyakinan dipersiakan
Seperti kau alami kutahu erti sepi 
Mengharung kepahitan ini 
Ohh sendiri

Setenang-tenang wajahku 
Tidak setenangmu 
Tidak berdaya ku lindungi kehampaan ini 
Dalam senyum tawaku mereka tahu 
Diriku kecundang dalam percintaan

Wednesday, 4 December 2013

Jep...awak good looking, awak handsome!

Assalamualaikum..........

Hah........pukul 1.00tgh dah. Followers Kak Zu semua dah makan tengahari ke? Maklumlah waktu makan tengahari ni ajelah kak Zu free. Tengah kerja kak Zu terlari sana sini. Tak sempat nak buat apa-apa. Bila stress tu la baru Kak Zu intai-intai Facebook. Balik rumah....walaupun penat kadang-kadang Kak Zu sambung keje FC di rumah. Kalau Kak Zu terlalu letih, kak Zu terus zzzzzzzzzz.......hahahaha. Okaylah, entri kali ni...........adehhhhhh sebenarnya beratnya kak Zu nak tulis entri ni. Kak Zu nak gelak tau...tapi memandangkan ada permintaan dari fans menyebabkan Kak Zu tulis jugalah. Kadang-kadang Kak Zu senyum kamben pun ye.

"Jep...awak good looking, awak handsome...." itulah pujian yang keluar dari mulut Dato Yusuf Haslam pada malam MLM 2013 minggu ke dua. Bila pujian itu keluar, gempita sekejap dewan auditorium MBSA, yang dirumah apatah lagi agaknya. Kalau boleh nak terjun masuk TV ye. Terus, (rezeki namanya) Jep ditawarkan berlakon. Wah hebatnya! Okaylah, ini pengakuan kak Zu selama setahun kak Zu handle blog ni. Selama kak Zu jumpa dan bersemuka dengan Jep, sememangnya Kak Zu tak nafikan, Jep handsome jugalah. Abaikan lah muka dia yang sememangnya banyak "lubang bulan" tu, sebab dah kena touch up pun hilang kan. Kak Zu juga tak menafikan Jep manis orangnya. (oh my...........dup dup jantung kak Zu tulis ni.....)



Pada ketinggian 186cm menambahkan lagi gaya segak Jep rasanya. Selain tu, Jep tidak terlalu fashionable. Gayanya, cukuplah sehelai jeans dan tshirt. Itulah Jep. Jarang sekali melihat dia terlalu fancy. Kadang-kadang lagi menjadi penyelamat, jaket hood biru muda kesayangannya tu. Mungkin juga, gaya Jep yang simple mudah "mematahkan" jiwa peminatnya sekarang. Amboi ayat kak Zu! Selain itu, satu kelebihan Jep yang kak Zu tak boleh nafikan....senyum. Kak Zu pernah dengar ibu kak Zu bersuara lepas tengok KKX baru-baru ini "Manis Jep ni sebenarnya, gigi lapis-lapis dia buat dia manis" terus kak Zu bagitahu ibu "Ibu, gigi dia tu yang buat orang gila tu...." - terus kak Zu senyum dan sengih sendiri.



Bagi kak Zu secara peribadi, Jep bijak berpenampilan sekarang. Dahulu, bagi kak Zu Jep nampak lebih boyish (kebudak-budakkan) dengan gaya rambut panjang ala-ala KPOP tak jadi tu. Lihat sahaja dalam Bujang Sepah musim 2 dengan Maharaja Lawak 2011. Bila kak Zu compare, mata sejuk sikit memandang Jep sekarang. Kemas tapi tetap style. Well, big applause Jep. Pernah sekali Jep tampil bermisai pulak. Haaaaa....masa tu jujurlah kak Zu pun separuh pengsan! Apsal mamat ni macam ni pulakkkk!! Kak Zu beranikan diri comment di IG nya, "tolong shave please!! serabai!" Haha. Tak lama pun gaya macam tu. Seminggu je kot. Haa......nak kena sound baru nak shave eh!! (eceh perasan)


Aksi yang sama tapi berbeza gaya & rupa.......beza 2 tahun je (2011 vs 2013)

Yes...maintain your style ya :))

Walau apapun, pada harapan Kak Zu, kak Zu suka gaya dan penampilan Jep yang lebih bersahaja sekarang. Mungkin faktor usia yang hampir menjengah 30 tahun (waaa terasa kak Zu tau!!) membuatkan Jep lebih matang memilih gaya dan personaliti. Syabas Jep. Teruskan dengan gaya bersahaja ini ya. Minimalist orang kata. Less is perfect sometime. Okaylah Kak Zu tak nak berceloteh panjang. Oh ya....kepada followers kak Zu yang nak share apa sahaja dan bersembang dengan Kak Zu, boleh singgah di ruangan Jom Sembang sebelah kanan atas ni ye. In Syaa Allah, kak Zu akan cuba luang masa untuk semua. Jangan tanya soalan yang bukan-bukan dah la ye......:)




-hanyadiajepsepahtu.blogspot.com / kak zu-