Tuesday, 31 December 2013

Sepahtu Kembali Kepada Konsep Asal (Harian Metro, 31/12/2013)


Assalamualaikum semua, 

Maaf kak Zu lately ni memang dah tak menang tangan melayan semua pembaca blog dan peminat Jep Sepahtu. Apatah lagi masa Sepahtu merudum bottom three aritu. Handphone kak Zu dah macam apa, berbunyi setiap masa, dengan FB, Twitter, Whatsapp, WeChat, IG (ok now siapa artis sekarang? Jep ke Kak Zu hehehe). Tambahan pula kak Zu tengah betul betul tak sihat. Seminggu dah kak Zu batuk dan selsema, sampai hilang suara. Last week Kak Zu datang MLM pun lembik giler rasa badan. Haih... Jep punya pasalkan, opps! hehehe. Maafkan Kak Zu okay. Untuk mengubat hati lara korang, ini ada artikel dari Harian Metro hari ini (31 / Disember / 2013) untuk semua.....



Persaingan minggu ketujuh Maharaja Lawak Mega (MLM) Jumaat lalu menjadi malam yang penuh emosi buat kumpulan Sepahtu apabila mereka menitiskan air mata sebaik persembahan berakhir. 

Menduduki tangga ketiga paling bawah pada minggu sebelumnya (minggu ke-6), Sepahtu berusaha keras untuk bangkit kembali memenangi hati peminat menerusi tema muzikal yang ditampilkan. Bahkan peminat juga memberikan kata-kata semangat apabila memberikan tepukan bergemuruh sebaik saja Sepahtu keluar membuat persembahan.




Jepp memberitahu mereka bersyukur kerana apa yang dirancangkan pada malam itu dapat ditampil-kan dengan lancar.

“Ramai yang tertanya-tanya kenapa Sepah merosot. Sebenarnya kami ingat nak buat perubahan dari segi konsep lawak. Namun, melihatkan kepada reaksi ramai, kami akhirnya kembali kepada konsep asal lawak Sepahtu sebelum ini. 

Sepahtu menghargai peminat yang menyokong kami pada saat kami jatuh dengan menghasilkan video serta kata-kata sema-ngat menerusi laman sosial. 

“Kami akur peminat masih mahukan konsep lama yang santai dan buatkan mereka ketawa. Kelemahan kami bukan kerana berkaitan tema yang diberikan, tapi kerana penonton mahukan Sepahtu yang asal. Jadi kami turut-kan kemahuan mereka,” katanya yang menafikan mereka ‘main-main’ kerana berada di zon selesa"

Menurut Jepp, kekuatan Sepahtu bukan hanya pada dirinya seorang diri, tetapi dibantu oleh Shuib dan Rahim. Dia juga tidak mahu Rahim menjadi mangsa disalahkan oleh peminat. 



“Saya tak yakin boleh berlawak seorang diri di pentas MLM dan malam ini saya puas kerana dapat tunjukkan kualiti Rahim yang sebenar. Saya dan Shuib suka Rahim kerana dia seorang yang nak bekerja. Soal menang adalah perkara kedua kerana apa yang paling penting Sepahtu nak buat yang terbaik,” katanya. 

Mengulas berkenaan artikel di laman sosial Facebook daripada individu mengaku rakan lama mereka yang mengaitkan kemerosotan Sepahtu disebabkan tanpa Mamat, Jepp enggan melayannya kerana tidak tahu siapa dia kerana namanya tidak disertakan dalam tulisan itu. Shuib sependapat dengan Jepp kerana mengakui tulisan itu hanya rekaan dan tidak tahu maksud sebenar ia disebarkan. 

“Isu ini tak wujud dan apa yang ditulis tak betul. Saya dan Jepp tak kenal orang itu kerana dia pun tak meletakkan namanya dalam tulisan itu. Kalau boleh kami tak nak sentuh lagi mengenai Mamat. 



“Kami tak kisah orang nak cakap apa. Pada saat Sepahtu merudum, ramai yang menghentam termasuk penyebaran artikel ini. Nampak macam ada motif tertentu, tapi kami tak risau dan tak suka layan hal macam ini,” katanya. 

Rahim juga mengakui Sepahtu bercadang untuk membuat perubahan, namun sukar diterima peminat yang lebih sukakan konsep Sepah yang lama. 

“Idea kami datang daripada kerjasama semua. Saya akui sepatutnya saya masuk MLM bersama kumpulan Kucai yang turut dianggotai Mamat. Awalnya dia tak boleh terima keputusan saya, namun akhirnya dia akur juga kerana menghormati pilihan yang dibuat,” katanya. 

“Sepahtu menghargai peminat yang menyokong kami pada saat kami jatuh dengan menghasilkan video serta kata-kata semangat menerusi laman sosial."


Sumber : RAP Harian Metro, 31. Disember. 2013

Sunday, 22 December 2013

Doa Untuk Jep, Doa Untuk Sepahtu

Assalamualaikum semua pembaca kak Zu..........

Hmmm....kak Zu taknak la cerita tentang apa yang berlaku. Semua dah tahu apa abang-abang Sepahtu terima akibat persembahan MLM minggu lepas, kan? Jadi, kak Zu taknak ulang ceritalah. Apa-apapun kak Zu cukup terasa tempias yang bro-bro kak Zu kena, terutamanya Jep. Expectation terhadap Jep terlalu tinggi, sampai ada orang lupa, Jep, Shuib & Rahim juga adalah manusia biasa. Ingat senang nak buat lawak ke? Kak Zu ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua peminat Jep di Twitter, Instagram dan Facebook yang terus memberi kata-kata semangat kepada Jep dan Sepahtu. Terima kasih bagi pihak Jep dan Jep Sepahtu FC. Untuk itu, jom kita terus bagi semangat kepada trio Sepahtu kita. Jom semua trending #doauntuksepahtu #doauntukjep. Tukar semua profile picture anda di FB, Twitter, Instagram, dan mana-mana lah, WhatsApp dan WeChat juga dengan gambar di bawah :

Hero Kak Zu dan semua..........ayuhhh Southern Tiger ayuh!!!!!

Teruskan mengundi okay.

Kak Zu dah tak peduli orang nak cakap ape. Kak Zu ada terima email mengatakan Kak Zu adalah "pemuja" Jep. Well, terpulang, kalau Kak Zu pemuja, Kak Zu tak nampak salah Jep, padahal, kak Zu always nampak salah silap Jep, if Jep buat salah. Jep manusia biasa, ada perasaan juga. Ingat dia pelawak dia takde feeling ke? Kak Zu nak je tibai orang yang cakap Jep bukan-bukan ni. Tapi........biarlah. Okay semua, kak Zu tinggalkan semua dengan lagu Gemuruh dari Faizal Tahir. Semoga semangat kita semua sampai kepada bro-bro kita Jep, Shuib dan Rahim.................

*Rasa nak nyanyi ramai-ramai je lagu ni kat MBSA nanti..............hehehehe :))





Monday, 16 December 2013

Maharaja Lawak Mega 2013 & Projek Bantu Mangsa Banjir JFC

Assalamualaikum semuanya........

Hola hola........ampun ampun ampun semua. Kak Zu baru berkesempatan nak update blog ni. Minggu ini full swing dengan macam-macam aktiviti dari Jep Sepahtu FC. Balik sahaja rumah kak Zu dah separuh pengsan. Ada masa sekejap inilah kak Zu boleh update beberapa perkara.

Okay, Maharaja Lawak Mega 2013 sudah menjengah minggu keenam. Masuk ni, sama jugalah kak Zu dah berkampung di Auditorium MBSA sepanjang hari Jumaat minggu lepas. Semuanya kerana menjaga booth merchandise bos kak Zu, Jep Sepahtu FC dan juga menemui beberapa peminat dekat sana. Terima kasih kepada yang sudi datang dan yang tegur Kak Zu (walaupun kak Zu tak kenal). Terima kasih juga kepada satu team peminat dari Brunei Darussalam yang beli banyak t-shirt Jep Sepahtu FC. Sangat terharu. 


Kata mereka, Jep sangat popular di Brunei. Syabas bos....... :)

Minggu kelima membawa tema Bebas. Hmm, kak Zu terima banyak feedback tentang persembahan Sepahtu malam tu. Kak Zu rasa sedikit kecewa bila ramai yang hentam bos kak Zu, Jep gara-gara buat Rahim dan Shuib macam tu. Tapi, sefaham kak Zu dengan sikap Jep, itulah dia. Gurauan Jep dengan rakan-rakan memang macam tu. Nampak macam Jep besor kepala tapi sebenarnya tidak. Gurauan Jep dengan rakan-rakan terdekat, apatah lagi Shuib memang macam tu. Dan, kak Zu mohon jangan samakan Sepah dan Sepahtu. In syaa allah, Sepahtu kali ini akan buat sehabis baik. Maklumlah, bila expectation orang tinggi, bila kita buat silap sikit, memang kena hentam. Itu adatlah..mana-mana pun sama. Anyway, kak Zu bangga dengan bos kak Zu, si Jep ni. Walaupun kadang-kadang kak Zu tahu dia penat...tapi masih mampu layan peminat juga lepas habis MLM tu. Walaupun kak Zu tengok kadang-kadang dah macam ada gam pulak mata dia ni. Nak bertaut je dah. Tapi, okaylah bos. Selagi namanya peminat, bos buatlah sehabis baik okay.

Okay, habis cerita MLM, kak Zu sambung pula dengan projek JEPFC Bantu Mangsa Banjir yang berlangsung Sabtu dan Ahad lepas. Pada hari Sabtu berlangsung di perkarangan tempat letak kereta, Giant Seksyen 13 Shah Alam, manakala pada hari Ahad di PETRONAS TAsik Prima, Puchong. Terima kasih kepada Team FC Boboi dan Team FC Saywho dan Kumpulan Saywho sendiri yang memeriahkan acara. Jep tak dapat turut kerana pulang ke Kulai. Tapi, Jep tetap update dengan event ni. Pesannya, terima kasih kepada semua yang bersama JFC menghulur bantuan. Alhamdulilah.......




Suasana di Giant Seksyen 13 Shah Alam. Terima kasih semua ya......




Suasana di PETRONAS Tasik Prima Puchong.

My Desire. My Passion ; JEP SEPAHTU FC

Alhamdulilah, banyak sumbangan yang kami dapat untuk disalurkan. Terima kasih semuanya ya. In Syaa Allah, hujung minggu ni, Kak Zu sekali lagi bersama-sama dengan Team The Empire of Jep Sepahtu - Jep Sepahtu FC turun padang untuk projek amal ini. Lokasi kami akan kak Zu beritahu kemudian. 

Oh ya, sebelum kak Zu akhiri entri kali ini, kak Zu nak pesan sikit lah. Kak Zu ada nampak banyak entri tentang hal-hal tak berkaitan kerjaya Jep di group fan page di FB malah ada yang tanya soalan "Jep nak kawin ke?" di Instagram peribadi milik kak Zu dan Jep juga. Bagi kak Zu, lambat atau cepat, Jep akan tetap berumahtangga, begitu juga kak Zu yang mash single ni. Haha. Jadi, hal berkaitan perkahwinan ini dalam agama kita seharusnya di warwarkan untuk mengelak fitnah dan aib. Jadi, kak Zu kenal bos kak Zu. He won't make his fans dissapointed, walaupun Jep tak mampu nak puaskan hati semua orang. Ada je cakap Jep itu, Jep ini. Kadang-kadang kak Zu terima tempias yang sama. Bagi kak Zu secara peribadi, kak Zu lebih risaukan Anugerah Bintang Popular 2013 nanti sebab undian ABPBH bergantung kepada undian suratkhabar semata-mata. Termasuk kak Zu risau dengan MLM2013. MLM perform setiap minggu. Kalian nak idea dan lawak yang fresh dari Jep & team. Kalau Jep stress, mampu ke Jep nak all out?? ABPBH pula takde undian sms ni. Imaginelah kalau kalian dok sibuk canang benda belum ada kepastian ni. Abg Jep kalah nanti, sibuk kata undian tak cukuplah, juri tak ngam la apa lah! Kak Zu malas nak cakap banyak. Nanti ada yang keluar statement macam-macam. Antaranya :

Kak Zu dah sangat lali dengan perkara camni.....well, maaf ya, kak Zu tak mudah melatah ^^/

Sekali lagi kak Zu pesan, jadilah peminat yang bijak, bukan perosak, bukan pendesak! Jep juga manusia biasa. Orang akan cakap "kak zu dah banyak kali jumpa, dah faham jep boleh laaaa" well, kak Zu juga bermula seperti anda semua, dan kedudukan kak Zu masih lagi peminat biasa. Kalau kak Zu boleh, korang semua mesti boleh kan? Okay...terus support kerjaya Jep. Senyum senyum selalu....................

-hanyadiajepsepahtu / kak zu-






Wednesday, 11 December 2013

Jadilah peminat yang bijak, bukan yang merosak!

Assalamualaikum.................

Hai pembaca semua merangkap peminat Jep tersayang. Apa khabar anda semua? Maaflah Kak Zu lama tak online kan? Melayan korang kat ruangan Jom Sembang ni. Sorry kak zu sangat-sangat sibuk. Dengan tugasan pejabat lagi, kerja-kerja JEPFC lagi............phew! Tu yang kadang-kadang kak Zu tak berapa nak sihat kebelakangan ni. Penat. Hehe. Okay, hari ni kak Zu cuti. Maklumlah keje di Selangor. Cuti umum hari ni bagi Selangor. Kak Zu sekadar nak mengupdate tentang beberapa perkara di sini. Tengok tajuk pun dah tahu kan? 

Jujur kak Zu cakap, selaku sebahagian dari crew JEP SEPAHTU FC kak Zu tak pernah lelah dan penat melayan semua peminat Jep yang mengenali kak Zu. Yang datang booth JEPFC masa MLM 2013 pun kak Zu melayan sebaiknya. Bukan kak Zu kata disini, Kak Zu gila glamour dan kak Zu nak tumpang famous abg Jep kesayangan korang tu. Tidak sekali kali. Kak Zu juga masih ada presiden yang lebih rapat dengan abg Jep (selaku presiden kelab). Presiden JEPFC jugalah tempat kak Zu melapor segala perkara berkaitan peminat. Kak Zu buat semua yang you all nampak bukan suka-suka, pergerakan kak Zu dan crew lain sentiasa dipantau. Kerana apa? Kak Zu membawa nama JEP SEPAHTU FC, terang-terang nama JEP ada disitu. Kalau kak Zu bertindak luar jangkaan, nama Jep akan terusik, betul tak? Tak mudah. Menjadi sebahagian dari crew JFC bukan sekadar berjumpa dengan Jep dan gelak-gelak macam orang tak betul, tapi peminat dan karier Jep menjadi fokus utama kak Zu dan crew. 

Kak Zu yang always happy go lucky. Dalam hati.........Tuhan aje yang tahu :(

Jadi, bila timbul isu sana sini kata Kak Zu itu, kak Zu ini, perkataan macam perasan lah, bini retis la, menunjuk-nunjuklah, kak Zu jadi sedih. Mungkin kepada yang melempar perkataan macam tu tidak memahami tugasan crew sebuah kelab peminat agaknya. Kak Zu nak je cakap, ambik tempat kak Zu sekarang dan buat apa yang kak Zu dah buat. Kalau mampu, alhamdulilah. Sebab untuk pengetahuan pembaca semua, kak Zu jadi serba salah. Kalau kak Zu layan peminat, dikatakan kak Zu gila glamour, bila Kak Zu macam melenting sikit, katanya Kak Zu dari JFC garang, bila Kak Zu update tentang Jep katanya kak Zu perasan, bila kak Zu undur diri, ada yang request minta kak Zu kembali ke JFC. Jadi, apa perasaan kak Zu sebagai manusia yang ada hati dan perasaan ye?

Sabar bang.... Zura pun sedih. Sabar la ye :'(

Kalian semua kenal kak Zu sebagai peminat juga kan? Kak Zu tiada yang istimewa. Kak Zu takde yang special. Ya, kak Zu akui, kak Zu memang menjadi sebutan setelah blog ini jadi ikutan dan bualan ramai, terutamanya peminat JEP sendiri. Ikutkan hati, kak Zu nak bantai je orang-orang macam ni kat blog kak Zu ni. Tapi, cuba fikir, nama blog kak Zu pun dah Hanya Dia Jep Sepahtu. Terang-terang nama JEP kat address blog kak Zu. Jep bukan tak nampak ragam peminat dia tau, dia nampak. Sebagai peminat, apa korang rasa kalau abg Jep serabut eh? Mampu tak dia nak all out untuk MLM2013 nanti? Hmmmmm.......?

Entahlah....saya pun serabut jugak!

Jadi, nasihat kak Zu disini, siapa pun artis yang anda minat dan menjadi pujaan hati, jadilah peminat yang bijak dan cerdik. Tak kira berapa pun umur anda, siapa pun anda dan di mana pun anda berada. Kak Zu ada peminat Jep yang berusia 15 tahun tapi dia cerdik menilai. Kak Zu juga ada mengenali peminat Jep yang sebaya kak Zu, sebaya Jep malah lebih tua dari kami, tapi gagal menilai. 

Artis ini juga manusia biasa. Mereka ada keluarga dan hal peribadi sendiri yang menjadi keutamaan. Menjadi peminat yang memahami adalah satu perkara yang menjadi KESYUKURAN buat artis tersebut. Bukan Jep sahaja, malah semua artis. Tak keluar jumpa peminat bukan beerti sombong, bukan beerti diva bukan beerti besar kepala. Dalam kes Jep, lihat sahaja gelagat segelintir peminatnya. Cukup saya dapat serangan dari laman sosial media, tak cukup dengan itu, blog saya juga diberi komen tah apa-apa. Semua ni terjadi bila saya KEMBALI KE JEP SEPAHTU FC setelah 4 bulan saya merehatkan diri. Ye, saya bukan tak tahu ketika entri ini ditulis, macam-macam perkara sedang bercakap-cakap di belakang saya. Sedangkan Jep juga kadang-kadang terima benda yang sama, apatah lagi saya. 

Buat yang terbaik utk MLM2013 okay. Dah, takmo serabut gini.

Saya selalu pegang apa yang Jep selalu pesan kepada kami seluruh warga JFC "jaga nama baik JFC ya" dan "terima kasih kerana korang sangat memahami". Kata-kata itu buat saya kuat, walaupun kadang-kadang saya hampir rebah. Saya tak boleh mengharap apa-apa dari Jep selaku selebriti, even layanan istimewa, kerana saya tahu kedudukan dan situasi Jep. Bukan sahaja Jep, siapa pun juga tidak suka keadaan sangat serabut. Cukup sudah saya dapat perhatian dari Jep sebelum ini. Itupun saya tidak pernah datang atas nama sendiri, semua atas nama JEPFC. Kalau kami boleh jaga Jep seadanya, anda juga kan? Kami juga peminat, anda juga peminat bukan?? Jadi, jadilah peminat yang bijak, bukan peminat yang merosak!

Kepada yang membaca entri ini melalui laptop atau komputer, saya harap anda dengarlah lagu dibawah. Lagu ini membuat saya menitis air mata. Kalau sapa-sapa tak dapat dengar, cuba cari lagi Wajah nyanyian Aishah. Liriknya tersimpan seribu makna. Anak itik tepi paya, saya juga peminat biasa ya! Hantu Gigi hantu Kumkum, assalamualaikum...........................

Wajah - Aishah

Setenang air di kolam begitu wajahmu 
Gelora hati di dalam tiada yang tahu
Sentiasa terukir senyum di bibir 
Lindungi perasaan di balik gurauan

Namun dari riak mata  kudapat membaca 
Ada garis keresahan jiwa antara kita

Dalam gelak dan tawa hati terluka 
Di dalam keriuhan engkau kesepian 

Seperti engkau jua Ku tahu erti duka
Peritnya keyakinan dipersiakan
Seperti kau alami kutahu erti sepi 
Mengharung kepahitan ini 
Ohh sendiri

Setenang-tenang wajahku 
Tidak setenangmu 
Tidak berdaya ku lindungi kehampaan ini 
Dalam senyum tawaku mereka tahu 
Diriku kecundang dalam percintaan

Wednesday, 4 December 2013

Jep...awak good looking, awak handsome!

Assalamualaikum..........

Hah........pukul 1.00tgh dah. Followers Kak Zu semua dah makan tengahari ke? Maklumlah waktu makan tengahari ni ajelah kak Zu free. Tengah kerja kak Zu terlari sana sini. Tak sempat nak buat apa-apa. Bila stress tu la baru Kak Zu intai-intai Facebook. Balik rumah....walaupun penat kadang-kadang Kak Zu sambung keje FC di rumah. Kalau Kak Zu terlalu letih, kak Zu terus zzzzzzzzzz.......hahahaha. Okaylah, entri kali ni...........adehhhhhh sebenarnya beratnya kak Zu nak tulis entri ni. Kak Zu nak gelak tau...tapi memandangkan ada permintaan dari fans menyebabkan Kak Zu tulis jugalah. Kadang-kadang Kak Zu senyum kamben pun ye.

"Jep...awak good looking, awak handsome...." itulah pujian yang keluar dari mulut Dato Yusuf Haslam pada malam MLM 2013 minggu ke dua. Bila pujian itu keluar, gempita sekejap dewan auditorium MBSA, yang dirumah apatah lagi agaknya. Kalau boleh nak terjun masuk TV ye. Terus, (rezeki namanya) Jep ditawarkan berlakon. Wah hebatnya! Okaylah, ini pengakuan kak Zu selama setahun kak Zu handle blog ni. Selama kak Zu jumpa dan bersemuka dengan Jep, sememangnya Kak Zu tak nafikan, Jep handsome jugalah. Abaikan lah muka dia yang sememangnya banyak "lubang bulan" tu, sebab dah kena touch up pun hilang kan. Kak Zu juga tak menafikan Jep manis orangnya. (oh my...........dup dup jantung kak Zu tulis ni.....)



Pada ketinggian 186cm menambahkan lagi gaya segak Jep rasanya. Selain tu, Jep tidak terlalu fashionable. Gayanya, cukuplah sehelai jeans dan tshirt. Itulah Jep. Jarang sekali melihat dia terlalu fancy. Kadang-kadang lagi menjadi penyelamat, jaket hood biru muda kesayangannya tu. Mungkin juga, gaya Jep yang simple mudah "mematahkan" jiwa peminatnya sekarang. Amboi ayat kak Zu! Selain itu, satu kelebihan Jep yang kak Zu tak boleh nafikan....senyum. Kak Zu pernah dengar ibu kak Zu bersuara lepas tengok KKX baru-baru ini "Manis Jep ni sebenarnya, gigi lapis-lapis dia buat dia manis" terus kak Zu bagitahu ibu "Ibu, gigi dia tu yang buat orang gila tu...." - terus kak Zu senyum dan sengih sendiri.



Bagi kak Zu secara peribadi, Jep bijak berpenampilan sekarang. Dahulu, bagi kak Zu Jep nampak lebih boyish (kebudak-budakkan) dengan gaya rambut panjang ala-ala KPOP tak jadi tu. Lihat sahaja dalam Bujang Sepah musim 2 dengan Maharaja Lawak 2011. Bila kak Zu compare, mata sejuk sikit memandang Jep sekarang. Kemas tapi tetap style. Well, big applause Jep. Pernah sekali Jep tampil bermisai pulak. Haaaaa....masa tu jujurlah kak Zu pun separuh pengsan! Apsal mamat ni macam ni pulakkkk!! Kak Zu beranikan diri comment di IG nya, "tolong shave please!! serabai!" Haha. Tak lama pun gaya macam tu. Seminggu je kot. Haa......nak kena sound baru nak shave eh!! (eceh perasan)


Aksi yang sama tapi berbeza gaya & rupa.......beza 2 tahun je (2011 vs 2013)

Yes...maintain your style ya :))

Walau apapun, pada harapan Kak Zu, kak Zu suka gaya dan penampilan Jep yang lebih bersahaja sekarang. Mungkin faktor usia yang hampir menjengah 30 tahun (waaa terasa kak Zu tau!!) membuatkan Jep lebih matang memilih gaya dan personaliti. Syabas Jep. Teruskan dengan gaya bersahaja ini ya. Minimalist orang kata. Less is perfect sometime. Okaylah Kak Zu tak nak berceloteh panjang. Oh ya....kepada followers kak Zu yang nak share apa sahaja dan bersembang dengan Kak Zu, boleh singgah di ruangan Jom Sembang sebelah kanan atas ni ye. In Syaa Allah, kak Zu akan cuba luang masa untuk semua. Jangan tanya soalan yang bukan-bukan dah la ye......:)




-hanyadiajepsepahtu.blogspot.com / kak zu-







Wednesday, 27 November 2013

Azura Nadzri - Saya Sekadar Peminat Biasa!

Assalamualaikum.......

Terlintas sesuatu di hati saya untuk menulis satu cerita pada malam ni. Sebenarnya dah terlelap tadi ni akibat banyak kerja di pejabat. Tapi, bila saya dengar telefon bimbit saya berdering dan berbunyi tanpa henti, membuatkan saya ingin lihat, apakah yang penting benar? Saya terima notification Twitter, Facebook, Instagram dan Email semua dari peminat Jep. Kepada yang menyokong dan memahami saya, Ya Allah syukur tidak terhingga. Yang saya letih, kepada yang dah anggap saya "Personal Assistant" tak rasmi Jep ni. MasyaAllah............

Okaylah, sebelum saya teruskan cerita, eloklah saya kenalkan diri saya sebenarnya! Nama sebenar saya Azura Ashikin Azman, saya berusia 27 tahun, masih bujang dan belum berpunya (ehem....). Saya merupakan bekas graduan UiTM Shah Alam dalam jurusan Pengajian Media dan Komunikasi dan juga pemegang ijazah bagi bidang berkenaan. Saya sekarang merupakan seorang pembantu pengurus jabatan sebuah syarikat pengurusan acara di Taman Melawati, Gombak. Saya merupakan anak sulung dari 2 orang adik beradik, meminati bidang fotografi dan desigining serta amat meminati dunia komedi dan industri hiburan tanah air. Kenapa saya kenalkan diri saya? Kerana saya juga ingin anda kenali bahawa saya adalah insan biasa. Tercetusnya nama AZURA NADZRI akibat saya "terjebak" dan menjadi peminat Jep Sepahtu hujung tahun 2012 yang lalu. Kenapa Azura Nadzri? Kerana saya juga mempunyai FB peribadi saya sendiri yang tidak ada kena mengena dengan Jep mahupun JEPFC. Sebab itu terlintas nama tersebut di benak akal saya. Saya tidak sangka, sungguh tidak sangka. Nama itu melekat dan seakan sebati dalam diri saya sehingga entri ini ditulis. 

365 bersama Jep & Jep Sepahtu FC sememangnya memberi impak yang sangat mendalam kepada diri saya. Siapa sangka ya, saya seorang gadis biasa, kini saya rasa dahi saya dah setepekkkkk cop nama Jep Sepahtu! Dan laman sosial saya yang rata namanya adalah Azura Nadzri dihujani permintaan yang pelbagai. Kadang-kadang saya rasa terkesima, terperanjat..........macam-macam lah! Ni saya nak ceritalah Nanti ada yang kata saya "perasan fofular" pulak! 


Yup...this is me. Abaikan la gambar combine ni. Korang boleh buat, takkan saya tak boleh??


Saya sebenarnya adalah peminat Jep yang biasa. Biasa sangat. Tiada keluarbiasaan pada saya sebenarnya. Malah ramai lagi yang lebih 'luar biasa' tindak tanduknya dari saya. Ya benar, mungkin impak blog ini maka tercetuslah pengikut Azura Nadzri yang terlalu ramai. Kadang-kadang saya nak je minta maaf dengan Jep. Jep sorry, tak terniat nak tumpang populariti awak. Hahaha. Kadang-kadang saya rasa dah macam manager pun ada, personal assistant pun ada. Pada asalnya saya faham kerana saya adalah sebahagian crew untuk Kelab Peminat Jep Sepahtu (JEPFC). Tapi, rasanya crew bersama-sama saya ramai.....kenapa saya juga?? Fahamilah wahai followers saya....saya juga seperti kalian. Saya mengenali Jep atas nama peminat. Sama seperti anda semua juga. Cuma, seperti saya katakan, nasib sedikit menyebelahi saya bila saya berpeluang jumpa dengan Jep sekerap mungkin dahulu. Saya berkenderaan, saya tinggal sekitar Kuala Lumpur, jadi accessnya mudah. Imagine kalau saya juga tidak berkenderaan seperti anda? Tinggal luar KL seperti anda? Masih bersekolah seperti anda? Sama bukan kisahnya???



Saya akui, tak mudah saya menyandang nama Azura Nadzri ini. Seandainya nama ini adalah jawatan, saya dah lama serahkan kepada orang lain. Tidak cukup dengan terjahan yang saya terima sepanjang hari, saya juga terima tuduhan yang pelbagai. Ada yang kata saya ada hati dekat Jep la, ada kata saya suka cintan cintun terhadap Jep la, saya syok sendiri lah, bla bla bla......!!! Kadang-kadang memang sumpah nak nangis sungguh!! Tapi alhamdulilah....saya kuat. Kerana saya ada ramai yang rapat dengan saya yang kuat juga. Cik Siti, Adila, Fiz,   Naz, Sirrussabila Sabil antara yang bersama saya memberi semangat juga. Itu tak termasuk rakan-rakan kami yang lain yang sememangnya sangat memahami. Thanks guys.......love u deep deep! 



Kadang-kadang saya jadi letih.......tak diapprove friends di FB, IG dan Twitter dikata saya sombong. Bila saya layan, ada yang pijak kepala saya. Seandainya anda di tempat saya.....rasa larat lagi ke tidak?? Saya dah rasa macam artis sungguh.............cuma tak masuk TV aje lagi. Saya bukannya sombong. Dahulu saya memang rajin approve. Bagi saya nak share tentang Jep. Tapi disebabkan saya ni bodoh jugak kadang-kadang dan share perihal Jep dengan individu tak sepatutnya, saya mengambil langkah untuk lebih berhati-hati untuk approve sebarangan orang. Yang kena setepekknya muka saya! Saya yang tanggung!  Ini belum masuk cerita Jep pakai hadiah pemberian saya berulang kali, terutamanya tshirt putih belang-belang dan snapback merah 2PM tu. (tapi masa tu memang sebak la. Tak sangka orang tua ni pakai plak! Nak tunjuk kat aku lak tu!)



Hakikatnya, saya letih. Letih sangat.......! 3 bulan saya menyepikan diri, asalnya nak cuci tangan dah dari terlibat dengan JEP. Tapi, demi rakan-rakan JEPFC tersayang dan Jep bertanding pulak untuk Maharaja Lawak Mega 2013, saya gagahkan juga walaupun saya tak dapat apa kelebihan pun. Saya disini demi memperbaiki semula ukhwah dan persahabatan kami semua. Jadi, kepada semua yang membaca, saya ucapkan terima kasih tidak terhingga. Saya bukan tak boleh bantu anda semua dekat dengan mereka di sekeliling Jep, contohnya kirimkan hadiah dan sebagainya, boleh. Tapi tolonglah stop jadikan saya "artis"! Sekali lagi saya ingatkan saya manusia biasa sayang semua! (siapa yang nak muntah tolong muntah sekarang!)



Gelagat followers saya di Twitter

374 followers......hanya kerana dia Jep Sepahtu! Phewww!


Setiap hari memang saya terima friend request. Setiap hari...Ya Allah terharu sungguh!

-hanyadiajepsepahtu.blogspot.com-


Monday, 25 November 2013

Maharaja Lawak Mega 2013 Minggu Dua : Sepahtu Cuba Permainan Selamat!

Assalamualaikum.........

Aiyoooo sorry followers lambat update. Selain dari internet slow tahap baaaa......sorry selembab siput, balik dari MLM Jumaat lepas sampai rumah dah pukul 2.30 pagi. Woaaa......ngantok! Bawak kereta dari Shah Alam ke rumah pun mamai mamai tupai. (kerana dia...kerana dia...semuanya hanyalah kerna dia...ewah)

Untuk minggu ni, The Empire of Jep Sepahtu - Jep Sepahtu FC buka booth jualan merchandise untuk hari pertama. T-Shirt rasmi JEPFC sempena MLM2013 mula dijual di tingkat 3 Auditorium MBSA seawal 8 malam. TShirt terdapat dalam 3 warna, hitam, putih dan limited edition merah. Terima kasih kepada crew JEPFC yang kita sama-sama bertungkus lumus untuk booth jualan kita - Ji Sung Fiz & Adila. Seawal 8 malam juga artis dan peserta MLM mula masuk ke dewan untuk persiapan akhir. 

Fiz bersama Mamat Sepah

Booth Merchandise & Tshirt 


Lipat tshirt untuk jualan

Stylo tak booth The Empire Jep Sepahtu - JepFC? Merah Makngah..........

Dari kanan ; Adila, Fiz dan saya.

Crew dan Sub Crew yang bertugas.

Kami semua masuk ke dalam dewan seawal 9.45 malam. Alhamdulilah, kali ini dapat seat bawah. Cuma terpisah dengan crew yang lain. Persembahan bertemakan Cerita Rakyat kali ini kurang menyengat bagi saya untuk Sepahtu. Jep rasanya cuba memberi "permainan selamat" kerana membawa kembali watak tok ketua minggu lalu. Saya akui, fan based Sepahtu sangat kuat, tetapi persembahan yang biasa-biasa boleh membuatkan undian jatuh. Nah sememangnya tekaan saya benar. Esoknya, kedudukan Sepahtu jatuh ke tangga ketiga. Hmmmm kan dah cakap! Terus saya letak di IG, dan tag bro Rahim dan Jep supaya tidak ulang lawak Tok ketua dan bulu ayam tu. Minggu ini temanya Cinta. Hmmm....kita tengok nanti okay. Apa-apapun saya sangat enjoy persembahan cemerlang dari Nabil. Memang mantap!!



Selesai MLM 2013, kami crew kembali ke booth jualan memandangkan ramai yang datang untuk membeli. Alhamdulilah, walaupun waktu ketika itu sudah menghampiri 1 pagi. Terima kasih kepada Siti Sarah, Jep dan bro Rahim yang sudi singgah ke booth The Empire of Jep Sepahtu - Jep Sepahtu FC dan memberi tandatangan sebagai pembukaan rasmi booth tersebut. Rasa macam ting!!! terkesima sekejap bila Jep dah mula dikerumuni peminat sebaik melangkah keluar dari dewan MBSA. Maklumlah....good looking katanya!! (dalam hati ............... choi!! )





 Waktu puncak selesai siaran langsung MLM 2013 ; walaupun dah hampir 1 pagi masa ni.

Crew JFC bersama Siti Sarah.....terima kasih Sarah.



Bro Rahim juga sempat singgah. Terima kasih bro......


Ini kasi besar sikit naa....TQ JEP @ tok ketua JEPFC sebab singgah ye walaupun kena serbu. 
(nampak tak muka tak cuci muka lagi...sian die ye....)

Memandang saya sudah banyak koleksi, now my bro punya turn. :)

Saya curang sekejap ye.....kejap je. Bersama Shahrol Shiro.

Jadi, itulah serba sedikit kisah pada minggu kedua Maharaja Lawak Mega 2013 Jumaat yang lalu. Kesudahannya, saya sampai rumah pukul 2 pagi. Kali ini, sekali lagi saya buat kerja gila. Dari pejabat di Taman Melawati, ke Dewan MBSA Shah Alam dan kemudian balik rumah di Petaling Jaya. Hakikatnya sangat meletihkan. Tetapi tidak mengapa....demi crew JEPFC yang juga sahabat saya, saya sudi hulurkan bantuan. In Syaa Allah, kita jumpa di Minggu ketiga ya. Kepada yang singgah Booth Merchandise The Empire of Jep Sepahtu - Jep Sepahtu FC terima kasih banyak-banyak. Oh ya, pembelian t-shirt masih dibuka ya. Sila sms / call / whatsapp nombor 0137190348 untuk tempahan dan cara pembayaran ya. 

Shah Alam......see ya...............!

-hanyadiajepsepahtu.blogspot.com / azuranadzri-